حق دسترسی و کار با اینترنت که یکی از حقوق بشر می باشد در کشورهایی مثل جامعه ما که با محدودیت هایی هم مواجه هستند، تبدیل به یک عامل تفریح و نهایتا دلخوشی می شود.

از اینرو محدود کردن آن می تواند اثرات وخیم تری نسبت به جوامع با فضای بازتر داشته باشد. مثلا اینکه امروز وابستگی ایرانیان به تلگرام اینقدر بالاست یکی از عواملش را باید در همین دنبال کرد که در اینجا من وارد آن بحث نمی شوم.

اما بحثی که اینجا می خواهم مطرح کنم اینست که محدودیت و مسدودیت اینترنت برای یک انسان عاقل و آزاد بی معنا می نماید. مسئولین امر مدام این دلیل را می آورند که فضای مجازی مسموم است یا غیراخلاقی یا. خب، این را چه کسی باید تشخیص دهد؟ آیا شما می توانید بجای یک انسان عاقل و آزاد تصمیم بگیرید که چه سایت هایی را ببیند و کار کند و چه سایت هایی را خیر؟! به نظر می رسد این امر تنها وقتی منطقی است که با یک انسان دربند یا دیوانه مواجه باشیم. طبیعی است که اگر برای فرد محبوس، اینترنت فراهم شود (که از چند و چون آن مطلع نیستم!) می توان آن را محدود کرد، همچنان که خود فرد محدود است. همچنین برای دیوانه (یا کودکی با عقل نارس) نیز می توان چنین محدودیت هایی را اعمال کرد چراکه عقل وی در آن حدی نیست که بتواند مستقلا تصمیم بگیرد. اما تصمیم گیری بجای انسان های آزاد و عاقل چه توجیهی دارد؟ مگراینکه این عزیزان چنین عقیده ای نداشته باشند!

اما اگرچه فیلترینگ، کلا نوعی محدودیت برای حق تصمیم و انتخاب کاربران است، اما فیلترینگی که حتی با معیارهای قانونی اش هم ناسازگار است، بحث برانگیزتر است. نمونه این امر، فیلترینگ شبکه های مجازی است. درحالیکه بسیاری از مقامات کشوری هم در وبسایت هایی مثل فیسبوک و توییتر، حساب کاربری دارند، از عجایب است که چطور سال هاست این شبکه ها مسدود هستند؟ امشب بنده تصمیم گرفتم هرچند احتمال اثربخشی اش کمتر از یک درصد باشد اما از مسئولین محترم تقاضای رفع فیلتر فیسبوک را داشته باشم، اما چیزی که باعث درد بیشتر من شد این بود که با این پیام مواجه شدم:

درخواست رفع فیلتر تارنمای مورد نظر به علت کثرت محتوای مجرمانه امکان پذیر نمی باشد

از نظر من این پیام از دو جهت دردناک است: اول اینکه، مسئولینی که خود را خدمتگزاران ملت می دانند حتی فرصت اظهارنظر و شنیدن حرف آن ها را در مواقعی مثل این و صرفا جهت دلخوشی! هم نمی دهند. دوم، فحوای پیام که نشان می دهد مسئولین محترم، کم کاری خود را به این وسیله توجیه کرده و تاوان آن را به کاربر تحمیل می کنند: بارها و به طرق مختلف بیان شده که این قبیل وبسایت ها شامل همه نوع اطلاعات می باشند. جای سئوال است که چطور مسئولین امر تنها نیمه خالی لیوان را می بینند، اما شاید چند برابر اطلاعات مفید این وبسایت ها را نادیده می گیرند؟ در ثانی، چه ومی به فیلتر کردن کامل این وبسایت های عریض و طویل است در صورتیکه قاعدتا می توان فقط بخش های مشکل دار را مسدود کرد؟ (همانطور که نوشتم از نظر عقل سلیم این نیز صحیح نیست ولی لااقل یک درجه بهتر است!). اینهمه بیکار حتی متخصص داریم، خب نمی شود تعدادی را استخدام کرد تا چنین شبکه هایی را رصد کرده و فقط بخش های اصطلاحا ممنوعه را فیلتر کنند؟ چطور بگوییم تا باور کنید که از این شبکه ها در بسیاری موارد مفید و مهم دیگر خصوصا علمی و ارتباطات و کسب و کار استفاده می شود؟
بهرحال امید است که روزی مساله فیلترینگ اینترنت ما حل شود و مسئولین، این حق کاربران را به رسمیت شناخته و ایرانیان را در حدی بدانند که خود می توانند صلاح خود را تشخیص دهند.
من فکر می کنم اگر آنروز روزی برسد، شاهد خواهیم بود که (پس از مدتی) آمار مراجعه کاربران ایرانی به سایت های ممنوعه هم پایین تر می آید چرا که از قدیم گفته اند:
انسان را از هر چه منع کنید به آن حریص تر می گردد.
یا حق
پ.ن: البته از حق نگذریم مسئولان مرکز فیلترینگ در سال های گذشته یکی دو بار به درخواست من برای رفع فیلترینگ سایت ها ترتیب اثر داده بودند. حتی یادم هست چند بار از طریق ایمیل به من پاسخ داده بودند. اما به نظر می رسد این رویه به تدریج تغییر کرده و آن ها کمتر به نظرات کاربران توجه می کنند بطوریکه همانطور که اشاره شد دیگر حتی بعضا اجازه اظهار نظر نیز نمی دهند! بهرحال امیدوارم نگاه از بالا به پایین و تقابلی جای خود را به نگاه برابر، دوستانه و تعاملی بدهد که هیچ نهاد و سازمانی در کشور بدون این نگاه به سرمنزل مقصود نخواهد رسید.

رنجنامه: فروش بی شرمانه مدارک دانش آموختگان دانشگاه ها به خودشان!!

معنای خدمات پس از فروش و "حق با مشتری است" در ایران!

زندگی یا مرگ؟ حق داشتن شغل و درآمد

های ,ها ,یک ,حق ,هایی ,هم ,است که ,را به ,خود را ,هایی را ,یک انسان

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

صنایع شیشه ایران کرمچاله شرکت نماشویی و کار در ارتفاع تجهیزات پزشکی سدان باشگاه رزمی وحدت Biomedical Signal دانش حسابداری و مهندسی مالی پلکان ریاضی خلیج همیشه فارس در آینه قرآن و عترت